Ångest över att inte ha ångest

I tillfrisknandet från ätstörningar är det bland annat vanligt att också få ångest av att inte ha ångest. Hur märkligt det än låter så blir man ju i en ätstörning beroende av sina sjuka tankar på något sätt, det är därför det är en så komplicerad sjukdom. När man under tillfrisknandet märker att det går allt lättare att äta sina måltider utan större inre konflikter, man kanske haft sin första måltid helt utan ångest och sjuka tankar – då kan det till en början vara lite skrämmande, rädslan inför kontrollförlust kan göra sig påmind. ”Vad händer nu, när jag inte har mina ätstörda tankar längre, då kanske jag tappar kontrollen helt över måltiderna… kanske även vikten.. vill jag släppa sista kontrollen, då kanske kroppen lägger på sig ”onödiga kilon”. Till alla er som är i denna process just nu: Ta det lugnt. Ta tre djupa andetag så ska jag ge er lite perspektiv på vägen.
Våra kroppar är mycket smartare än vad vi är när det handlar om vad den behöver. Energi ut och energi in. Kroppen är gjord för att sträva efter balans, det är människans tänkande och kännande som satt käppar i hjulet för oss. Vår tids största utmaning handlar varken om vilken mat vi ska äta eller siffror på vägen. Det handlar om vår oförmåga att lyssna på kroppen. Om du lär dig att lyssna och äta långsamt, närvarande, medvetet och i stillhet, kommer du lära känna din kropp och då kommer du känna den där förnimmelsen av nöjdhet/mättnad. Du kommer bli expert på just din kropp.
Det är när vi slutar lyssna på våra kroppar som vi får problem med dom. Vi föddes med kroppar som har fungerande system att tala om för oss när vi är hungriga och när vi är lagom mätta. Det är så kroppen är skapt. Sen är det såklart ändå klokt att våga möta rädslan inför hur kroppen kommer se ut när den är frisk, men mycket kommer med tiden som du tillfrisknar, försök inte övertänk för mycket. Man lär sig att acceptera den nya kroppen. Och i det friska inser du att det absolut inte är något fel på den.
Du och jag har en trivselvikt, det är den vikt just vår kropp mår bäst av att befinna sig i. Det där kan och bör man inte påverka, kroppen kommer inte vara i balans och tankarna kommer inte sluta spinna förrän den uppnått sin trivselvikt. Därför måste du våga släppa kontrollen fullt ut och lita på kroppen. Det är enda sättet att få stopp på tankarna. De ätstörda tankarna växer för varje gång vi inte lyssnar på kroppen, det skapar stress i systemet och stress föder negativa tankar. När du med tiden blir mer van vid att äta det kroppen behöver, och din näringsbrist är återställd, då kommer du märka att de dumma tankarna har minskat bara av det. För det är missnöjet inför att inte få äta sig nöjd som kroppen krigar med dig om.
Jag kan också säga så här… Ingen jag mött som blivit fullt frisk har ångrat sig. De allra flesta, inkl mig själv, upplever oxå att vi trivs bättre med oss själva, våra liv och våra kroppar efter sjukdomen än innan. De flesta har också ett sundare förhållningssätt till mat än tidigare. Varför? Jo, för när du når botten med dig själv behöver du starta om hela systemet, lära om från början, börja i rätt ände. Hur tycker man om sig själv, hur äter man för att må bra. Alla de där sakerna i livet. Meningen med hela kalaset. Vad ska bli din mening med livet? Vad kommer vara värt kämpandet? Vi har alla behövt hitta svaret på de frågorna och tack vare det så blir ju livet miljontals steg bättre än innan man vart sjuk. Lite som att börja om på nytt, nu kör vi livet. Bring it on. Denna gången ska jag leva fullt ut. Slut fred med dig själv känslomässigt och inte bara intellektuellt så kommer magiska saker att hända.

Publicerat

i

av

Etiketter: